ایمنی در صنایع مختلف، سایتهای ساختوساز و فعالیتهای تفریحی که در آن کار در ارتفاعات رواج دارد بسیار مهم است. یکی از ابزارهای حیاتی که نقش اساسی در تضمین امنیت افراد ایفا میکند هارنس ایمنی است. در این بخش از تولیدی لباس کار نیک به بررسی هارنس و انواع آن می پردازیم. اگر برای کارتان دنبال تجهیزات کار در ارتفاع هستید حتما این مطلب را از دست ندهید.
هارنس ایمنی چیست؟
هارنس ایمنی یا به زبان رایج هارنس سقوط، بخشی از تجهیزات حفاظت شخصی (PPE) است که برای جلوگیری از سقوط و کاهش آسیبهای ناشی از سقوط طراحی شده است. این ابزار شامل تسمهها، سگک و نقاط اتصال است که به بدن محکم میشود و نیروی زمین خوردن را در سینه، شانه و رانها توزیع میکند. هدف اصلی هارنس ایمنی، نگه داشتن شخص در هوا و جلوگیری از برخورد با زمین در صورت سقوط است.
این هارنسها طرحهای متفاوتی دارند، اما اکثر آنها ساختار اولیه مشابهی دارند. آنها معمولاً دارای تسمههای شانهای، بند سینه و تسمههای پا هستند که همگی به یک حلقه D شکل مرکزی یا نقطه اتصال دیگری متصل هستند. حلقه D شکل به عنوان نقطه لنگر برای لنیارد ایمنی که یک جزء مهم در سیستمهای حفاظت از سقوط است عمل میکند.
لنیارد ایمنی یا تسمه ایمنی
لنیارد یا تسمه ایمنی، یک بند یا کابل انعطاف پذیر است که هارنس ایمنی کاربر را به یک نقطه لنگر متصل میکند. نقطه لنگر اغلب یک سازه ایمن یا سیستم لنگر است که برای مقاومت در برابر نیروهای ایجاد شده در هنگام سقوط طراحی شده است. طنابها در سیستمهای حفاظت از سقوط ضروری هستند زیرا آنها رابط بین هارنس و لنگر هستند، انرژی تولید شده در هنگام سقوط را جذب میکنند و از توقف ناگهانی جلوگیری میکنند.
لنیاردهای ایمنی انواع مختلفی دارند که از آن جمله میتوان به لنیاردهای ضربه گیر، لنیاردهای موقعیت یابی و لنیاردهای مهار اشاره کرد. لنیاردهای جاذب شوک مکانیزمی را در خود جای داده اند که نیروی ضربه بر شما را در هنگام سقوط کاهش داده و ایمنی را افزایش میدهد و خطر آسیب را به حداقل میرساند.
انواع هارنس
هارنسهای ایمنی انواع مختلفی دارند که هر کدام برای کاربردها و صنایع خاصی طراحی شده اند. رایجترین انواع آن شامل موارد زیر میشود:
۱. هارنس فول بادی:
هارنس فول بادی یا تمام بدن، یک نوع هارنس ایمنی همه کاره و پرکاربرد است که برای پشتیبانی همه جانبه از کل بدن طراحی شده است. این هارنس دارای تسمههایی است که سینه، شانه و رانها را احاطه کرده و نیروی زمین خوردن را در این نواحی محکم توزیع میکند. هارنس فول بادی معمولاً در عملیات ساخت و ساز، نگهداری و نجات استفاده میشود و سیستم تعلیق ایمن و متعادلی را به کاربران ارائه میدهد.
۲. هارنس سینه:
مهار سینه همانطور که از نامش پیداست بر روی محکم کردن بالاتنه تمرکز دارد. این وسیله در اطراف سینه پوشیده میشود و اغلب در ترکیب با مهار صندلی برای فعالیتهای خاص مانند راپل استفاده میشود. هارنس قفسه سینه کنترل و ثبات قسمت بالایی بدن را افزایش میدهد و به ویژه در موقعیتهایی که کاربر نیاز به حمایت بیشتری برای سینه و شانههای خود دارد ارزشمند است. این نوع هارنس در ورزشهای ماجراجویانه مانند صخرهنوردی و درهنوردی رایج است و برای ماجراجویانی که به آزادی حرکت برای بازوهای خود نیاز دارند مناسب و راحت است.
۳. هارنس صندلی:
هارنس صندلی حمایت از ناحیه لگن را در اولویت قرار میدهند و معمولاً در فعالیتهایی مانند کوهنوردی و کار در فضاهای محدود استفاده میشوند. این وسیله بر خلاف هارنسهای فول بادی قسمت بالایی بدن را احاطه نمیکند و در عوض نیروی زمین خوردن را در سراسر لگن و ناحیه ران توزیع میکند. این طراحی وضعیت نشستن راحت را در طول دورههای طولانی تعلیق تسهیل میکند و هارنس صندلی را برای کارهایی که کاربر را در حالت نشسته یا نیمه نشسته نگه میدارد مناسب میکند.
۴. هارنس تعلیق:
هارنسهای تعلیق ابزارهای تخصصی هستند که برای موقعیتیابی در یک محل طراحی شده اند. این هارنسها به کاربر این امکان را میدهد در حین انجام وظایف خود در ارتفاع در یک موقعیت خاص معلق بماند.
ویژگی های هارنس ایمنی
هارنس ایمنی به ویژگیهای مختلفی برای افزایش عملکرد، راحتی و ایمنی مجهز شده است. برخی از ویژگیهای رایج عبارتند از:
۱. تسمههای قابل تنظیم: هارنس با تسمههای قابل تنظیم امکان محکم شدن هارنس روی هر نوع بدنی را فراهم میکند و راحتی و عملکرد مناسب را تضمین میکند.
۲. سگکهای اتصال سریع: این سگکها بستن آسان و سریع هارنس را امکان پذیر میکنند و در مواقع اضطراری در زمان با ارزش کاربر صرفه جویی میکنند.
۳. بالشتک: بالشتک روی تسمههای شانه، سینه و ساق پا باعث افزایش راحتی کاربر در طول استفاده طولانی مدت میشود و پشتیبانی بیشتری را فراهم میکند.
۴. نشانگرهای سقوط: برخی از هارنسهای مدرن دارای نشانگرهای سقوط هستند که نشان میدهد آیا هارنس تحت فشار بیش از حد قرار گرفته است یا خیر که نشان دهنده نیاز به تعویض هارنس شماست.
تفاوت بین هارنس و کمربند ایمنی
هم هارنس ایمنی و هم کمربند ایمنی برای محافظت از افراد در موقعیتهای مختلف استفاده میشوند اما اهداف متفاوتی را دنبال میکنند و بر اساس اصول مختلفی کار میکنند.
کمربندهای ایمنی برای استفاده در وسایل نقلیه طراحی شده اند و در اصل برای جلوگیری از پرتاب شدن سرنشینان در هنگام برخورد طراحی شده اند. آنها بالاتنه و لگن را مهار میکنند و نیروی تصادف را در قسمتهای قوی تر بدن مانند سینه و باسن توزیع میکنند. کمربند ایمنی در کاهش خطر آسیب در تصادفات وسایل نقلیه موتوری موثر است و در بسیاری از کشورها یک الزام قانونی است.
هارنس ایمنی به طور خاص برای کار در ارتفاع و حفاظت از سقوط طراحی شده است. هارنسها بر خلاف کمربندهای ایمنی برای جلوگیری از سقوط و معلق نگه داشتن کاربر در هوا طراحی شده اند. این ابزار دارای چندین نقطه اتصال مانند حلقه D پشتی برای اتصال به یک بند ایمنی و نقطه لنگر هستند. ساخت یک هارنس ایمنی امکان فرود کنترل شده را فراهم میکند یا از سقوط آزاد جلوگیری میکند و ضربه را بر بدن در هنگام سقوط به حداقل میرساند.
انواع هارنس در تولیدی نیک
هارنس ها بسته به نوع آن ها شامل دو نمونه زیر می شوند:
ویژگی های هارنس هارو مدل FULL BODY CROLL FAST
طراحی فول بادی: این هارنس به صورت فول بادی طراحی شده و با استفاده از تسمه و سیستم صعود و نزول در قسمت بالا، از سقوط کاربران جلوگیری میکند.
دو بخش بالا تنه: این هارنس دارای دو بخش جداگانه بالا تنه است که توسط اتصالات فولادی به یکدیگر متصل شدهاند.
کرال در قسمت سینه: یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این هارنس، وجود ابزار کرال در قسمت جلویی سینه است که راحتی در صعود کاربر را افزایش میدهد.
بالشتک در قسمت تسمه روی شانه: جلوگیری از خراش گردن کاربر در حین کار و سقوط با اضافه کردن بالشتک در قسمت تسمه روی شانه.
سگک فولادی قابل تنظیم: دارای سگکهای قابل تنظیم در قسمتهای مهمی چون سینه، کمربند و حلقه پاها.
نوار ضربه گیر: استفاده از نوار ضربهگیر از جنس پلی امید / پلی استر برای کاهش فشارهای وارد شده به کاربر در صورت سقوط.
مقاومت به وزن: تا ۱۵۰ کیلوگرم مقاومت نگهداری کاربر.
ویژگی های هارنس مدل FULL BODY FAST
پد کمری: قسمت کمری هارنس دارای یک پد ساخته شده از مش نرم برای افزایش راحتی کاربر در طول کارهای طولانی مدت و جلوگیری از آسیب دیدن فرد هنگام آویزان شدن است.
نقاط اتصال D شکل: دارای ۵ نقطه اتصال D شکل از فولاد گالوانیزه.
پد در تسمه شانهای: دارای پد در تسمه شانهای برای جلوگیری از خراش گردن کاربر.
سگک قابل تنظیم: دارای سگک از جنس فولاد قابل تنظیم برای ۳ قسمت هارنس، شامل سینه، کمربند و حلقه پاها.
تنظیم سایز: قابلیت تنظیم سایز برای سازگاری با افراد مختلف.
محلهای اتصال برای کیسه ابزار و طناب: دارای محلهای اتصال برای قرار دادن کیسه ابزار و طناب.
نوارهای ضربهگیر: استفاده از نوارهای ضربهگیر و بافتهای پلی امید و پلی استر.
وزن: تقریبا ۲ گرم.
استانداردها: دارای استاندارد بینالمللی EN و استاندارد CE اروپا و تاییدیه وزارت کار.