لباس یکبار مصرف پزشکی، به عنوان دستاوردی مهم و ضروری در پیشگیری از انتقال و انتشار عفونتهای مختلف، نقش به سزایی دارد. یکی دیگر از مزایای استفاده از انواع لباس کار یکبار مصرف، کاهش هزینههای شستشو، مواد شوینده و نیروی انسانی است. در اتاق عمل بیمارستانها، معموماً از لباسهای یکبار مصرف استریل شدهای مانند شان و گان جراحی استفاده میکنند. گان، لباس مخصوص جراحان و دستیاران اتاق عمل است و شان، لباس مخصوص فردی است که تحت عمل جراحی قرار گرفته است. (برای پوشاندن قسمتهایی از بدن بیمار، از شان استفاده میشود.
در این مطلب از تولیدی لباس کار نیک به انواع لباس یکبار مصرف پزشکی و بیمارستانی می پردازیم. همانطور که در مقالات قبلی نیز اشاره کردیم لباس کار جزئی از عومل مهم در محیط کار است پس در انتخاب ان دقت کافی را داشته باشیم.
شان یا لباس یک بار مصرف بیمارستانی چیست؟
شان یا لباس یکبار مصرف بیمارستانی، یک لباس است که برای یکبار استفاده در بیمارستانها طراحی شده است. امروزه، این نوع لباس نقش مهمی در جلوگیری از انتقال عفونتهای مختلف ایفا میکند. مزایای این لباسها شامل کاهش هزینههای شستشو، مصرف مواد شوینده، نیاز به نیروی انسانی و غیره میباشد. در اتاق عمل، معمولاً از لباسهای یکبار مصرف استریل مانند شان جراحی و گان استفاده میشود. شان برای بیمارانی استفاده میشود که قرار است عمل جراحی بگیرند در حالی که گان برای پزشکان و پرسنل اتاق عمل است.
رنگ شان یا لباس یکبار مصرف بیمارستانی بهطور معمول سبز یا آبی است. دلیل انتخاب این دو رنگ اصلی، این است که نگاه کردن به آنها باعث تقویت دید جراح میشود. این رنگها باعث میشوند تا اشیاء قرمز مانند رد خون بر روی لباس، به خوبی مشخص شود و جراحان را از خطرات مختلف هشدار دهند. جنس شان یا گان معمولاً از پنبه است و از جمله ویژگیهای مهم آنها، قابلیت استریل بودن چند باره آنهاست.
انواع شان شامل:
– شان ساده: برای پوشاندن میزهای لوازم جراحی، تختهای اتاق عمل و بخشهایی از بدن بیمار مورد استفاده قرار میگیرد.
– شان مایو: برای پوشاندن میزهای مایو یا سینیهای مایو مورد استفاده قرار میگیرد.
– شان مخصوص پا: برای پوشاندن دستگاههای تناسلی، ادراری و مقعدی در عملهای جراحی مورد استفاده قرار میگیرد.
– شان بزرگ سوراخدار: برای پوشاندن تمام بدن به جز ناحیهای که قرار است در آن جراحی انجام شود، استفاده میشود.
ویژگیهای گان مناسب
ویژگیهای یک گان مناسب شامل:
– هزینه مناسب
– قابلیت حفاظت
– راحتی
– تبادل هوایی مناسب
– عدم استفاده از منسوجات سنتی طبی گران قیمت
– عدم نیاز به محل اختصاصی بخش جراحی (C.S.R)
– ضد حساسیت
– قابلیت عدم عبور مایعات
– قابلیت عبور هوا
– عدم نیاز به پرسنل برای استریلیزاسیون
– عدم نیاز به سرمایهگذاری در دستگاههای استریلیزاسیون
– عدم نیاز به استفاده از برق، آب، شوینده و مواد شیمیایی در فرآیند شستشو و استریلسازی.
ابعاد و اندازههای لباس یکبار مصرف بیمارستانی
لباسهای یکبار مصرف بیمارستانی، به ابعاد و اندازههای مختلفی تولید میشوند که برای بزرگسالان و کودکان قابل استفاده هستند. معمولاً در تولید لباسهای یکبار مصرف بزرگسالان از پارچه اسپانباند با وزن ۳۸ گرمی استفاده میشود. تفاوت ابعاد در این لباسها معمولاً در قد لباس مشهود است. هر یک از انواع این لباسها ابعاد و اندازههای متفاوتی دارند؛ برای مثال، لباسهای یکبار مصرف MRI یا لباسهای یکبار مصرف تصویربرداری تا کمر فرد است و ست گان کلاه و شلوار بیمار به صورت فری سایز طراحی شدهاند. سایز گان تا بالای زانو فرد بوده و دارای قدی بین ۱۱۵ تا ۱۲۰ سانتیمتر است.
روش های برسی کیفیت لباس یکبار مصرف بیمارستانی
برای بررسی کیفیت لباس یکبار مصرف بیمارستانی، میتوان به روشهای زیر اشاره کرد:
۱. بررسی قیمت: قیمت لباسهای یکبار مصرف بیمارستانی میتواند نشان دهنده کیفیت آنها باشد. اغلب لباسهای با کیفیت بالاتر قیمت بیشتری دارند.
۲. بررسی نوع پارچه: نوع پارچههای استفاده شده در تولید لباس یکبار مصرف میتواند نشانگر کیفیت آن باشد. پارچههای مرغوب باعث ایجاد لباسهای مقاوم و با دوام میشوند.
۳. بررسی استریل بودن: استریل بودن یک لباس یکبار مصرف بسیار اهمیت دارد، زیرا در بیمارستانها باید از لباسهایی استفاده شود که هیچ گونه عفونتی را به بیماران منتقل نکنند.
۴. بررسی دستگاههای استفاده شده در تولید: دستگاههایی که در تولید لباسهای یکبار مصرف بیمارستانی استفاده میشوند نیز میتوانند تأثیرگذار بر کیفیت نهایی محصول باشند. استفاده از دستگاههای پیشرفته و مدرن میتواند کیفیت را بهبود ببخشد.
۵. بررسی بستهبندی: بستهبندی مناسب و محافظ لباسهای یکبار مصرف بیمارستانی نیز نشانگر دقت و کیفیت تولید است.
در مورد استریل بودن لباسهای یکبار مصرف بیمارستانی، اهمیت دارد که فرآیند تولید و بستهبندی با دقت و با استفاده از دستگاههای مناسب و مجوزهای بهداشتی صورت گیرد تا این لباسها به درستی استریل شوند و از هرگونه عفونتی جلوگیری کنند.
بیشتر بخوانید: نکات و راهنمایی کامل خرید روپوش پزشکی
نکات کلی درمورد لباس های یک بار مصرف بیمارستانی
نکات لباس های یکبار مصرف بیمارستانی شامل موارد زیر می شود:
– لباسهای یکبار مصرف برای MRI و CT-SCAN: این لباسها از پارچههای با گرماژ ۳۸ و بالاتر ساخته میشوند و شامل شلوار، کلاه و پیراهن است که بیمار باید آنها را در هنگام ورود به زیر دستگاه بپوشاند.
– لباسهای یکبار مصرف کولونوسکوپی: این لباس شامل پیراهن و شلوار است که شلوار آن از پشت باز میباشد و برای مشاهده روده بزرگ استفاده میشود.
– آستینچههای یکبار مصرف: این آستینچهها برای کارکنان بخشهای تولید صنایع دارویی و غذایی طراحی شدهاند و دارای سر و ته کش نازک است.
– پاپوشهای یکبار مصرف (کاور کفش): این پاپوشها برای استفاده در بخش ICU بکار میروند و در دو نوع مشمایی و پارچه اسپانباند تولید میشوند.
– گانهای تک یکبار مصرف: این گانها از جنس پارچه اسپانباند بوده و در جاهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
– کلاههای یکبار مصرف: این کلاهها در انواع مختلفی مانند مشمایی دورکش و آکاردونی تولید میشوند.
– شلوارهای یکبار مصرف: این شلوارها از پارچه اسپانباند و اساماس ساخته شده و برای افرادی که امکان شستشوی لباس را ندارند مناسب است.
– ملحفه و روبالشتیهای یکبار مصرف: این ملحفهها برای تعویض روزانه در بیمارستانها و مراکز پزشکی و مطبها استفاده میشوند و در گرماژهای ۱۷ الی ۳۰ گرم تولید میشوند.
نتیحه گیری
کاربرد لباسهای یکبار مصرف بیمارستانی، امروزه به عنوان یک دستاورد مهم در پیشگیری از انتقال عفونتهای مختلف نقش بسیار مهمی دارد. از دیگر مزایای این نوع لباسها میتوان به کاهش هزینههای شستشو، مواد شوینده، نیروی انسانی و غیره اشاره کرد. گانهای یکبار مصرف بیمار به وزن ۳۸ گرم طراحی شدهاند که بسیار سبک و راحت هستند و در انواع سایزها و رنگهای مختلف عرضه میشوند. این گانها زیبا و مقاوم بوده و در تمامی بخشهای بیمارستان از جمله اتاق عمل، ICU، CCU و رادیولوژی استفاده میشوند. برای خرید لباس کار مردانه و زنانه و جلیقه خبرنگاری و روپوش پزشکی کافی است با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.